Az újabb kovid-19 intézkedések, csak még több kérdést vetnek fel

Az újabb kovid-19 intézkedések, csak még több kérdést vetnek fel

A kovid-19 kapcsán nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján a magyarországi harmadik hullám, nem illeszkedik bele a más országok által megfigyelt adatokhoz. Vannak országok, ahol szintén megfigyelhető a fertőzöttek számának a növekedése, ám ha ezeket az adatokat az összehasonlítás végett a lakosság arányában nézzük, akkor szinte nincs is más ország, ahol ilyen mértékű az emelkedés.

Svédország, a kezdetektől másképp áll hozzá a kérdéshez, ám ezzel együtt a svéd statisztika, a mért adatok, és a számok azt mutatják, hogy nincs szignifikáns különbség a svéd és a magyar járványgörbe esetén. Sőt… A március 3. adatok alapján, Svédországban nagyjából fele annyi a pozitív eset, mint Magyarországon. Mondhatni egyformán állunk.

De akkor mégis mi a különbség?

Az elsődleges különbség abban áll, hogy a svéd gazdaság működik! Biztosan vannak kisebb-nagyobb döccenők, de alapvetően minden nyitva van, minden működik. Ezzel szemben Magyarországon az élelmiszerboltokon kívül minden áll, és haldoklik. Ezáltal rengetegen elveszítették a munkájukat, cégek mennek/mentek csődbe.

Ez a vírussal kapcsolatos “védekezés” csődje. Ha a vírust nem vesszük ellenségnek, (ahogy a svédek) vagy épp “gőz erővel” küzdünk ellene, akkor nem ezt kellene látnunk. Ha teszünk ellene, és az hatékony, akkor a számoknak sokkal kevesebbnek kellene lenniük. Vélhetően, mert ez nem így van, a háttérben valami más is történik. Játék a számokkal? Ferdítések? Hazugságok?

Az újabb kovid-19 intézkedések, csak még több kérdést vetnek fel

Ne tévesszen meg senkit a két grafikon közti különbség. Ennek oka valószínüleg az lehet, hogy a svédek, több napig teszteltek, amig felkerült az adat, így lehetséges az, hogy néhány naponként van egy kiugró sütke, amit elosztanak a napod átlagára, így jön ki a napi adat.

Lássuk Ausztria görbéjét is. Látszólag hasonlóan alakult eddig is, mint magyarország, bár vannak kisebb eltérések. A leginkább szembetűnő eltérés, a március elején mért adatokban mutatkozik meg. Míg az osztrákoknál, 2000 körüli az új esetek száma, addig Magyarországon ez kétszer ennyi. Miért? Más mutáns van? Más a védekezés?

Ausztriában jelenleg is sokkal enyhébb intézkedések vannak érvényben, sokkal több a megengedett szabadság. És mégis kevesebb az esetszám. Miért?

A magyar statisztikai adatokat összevetettem más országok adataival. Nem szám szerint pontosan, csak nagyságrendileg, ám az eredmény így is meglepő volt.

Vegyük példának Olaszországot, ahol a legdurvább a helyzet. 60 Millió lakosra jut 18244 eset ( 6x annyi a lakosság) ezt arányaiban tekintve, kb 3000 napi eset. Ugyan ez a helyzet más országokban is.
USA: ~2000, Spanyolország: ~1800, Franciaország: ~3300,

Csehországban kiemelkedően magas számokat látunk. Magasabb, mint bárhol Európában. Miért? Ott más vírus van? Másképp számolnak? Más a védekezés jellege?

Japánban az elmúlt napokban 1000 körüli volt az új esetszám. Tegyük hozzá, hogy ez az 1000 nem a lakosság arányos szám, hanem az összes. Miért?

Ha a vírus jellegét, a tulajdonságait vesszük alapul, akkor az lenne a logikus, hogy mindenhol legalábbis hasonló arányokat kellene látnunk, de m ivel ez nem így van, arra kell következtetni, hogy a védekezés, illetve az adatkezelésben lehet a különbség. Mi más lehetne?

0 Hozzászólások

Szólj hozzá, mondd el a véleményed!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

2022 © Szólásszabadság !

Jelentkezzen be a fiókodba.

vagy    

Elfelejtettem a részleteket?

Fiók Létrehozása